Pengarang: Peter Berry
Tarikh Penciptaan: 17 Julai 2021
Tarikh Kemas Kini: 9 Februari 2025
Anonim
Dietitian Answers Commonly Asked Questions About Going Vegan
Video.: Dietitian Answers Commonly Asked Questions About Going Vegan

Kandungan

Kami memasukkan produk yang kami rasa berguna untuk pembaca kami. Sekiranya anda membeli melalui pautan di halaman ini, kami mungkin mendapat komisen kecil. Inilah proses kami.

Pektin adalah agen pemekat dan gel yang semula jadi. Ia serupa dengan gelatin dan sering digunakan untuk membuat jem dan jeli.

Sekiranya anda mengikuti diet vegetarian atau vegan dan mengelakkan produk haiwan, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda boleh makan pektin.

Artikel ini menerangkan dari mana pektin berasal, sama ada sesuai dengan diet vegan, dan bagaimana ia dibandingkan dengan gelatin.

Sumber dan kegunaan

Pektin adalah karbohidrat yang disimpan di dinding sel pelbagai tumbuhan (1, 2).

Ia berasal dari pulpa dan kulit buah-buahan dan sayur-sayuran. Beberapa sumber terbaik merangkumi (2):


  • jeruk dan buah sitrus lain
  • epal
  • lobak merah
  • aprikot
  • plum

Pektin kaya dengan serat larut, yang membentuk gel di saluran pencernaan anda. Serat ini melambatkan pencernaan dan memberi manfaat kepada kesihatan anda dengan menstabilkan gula darah dan mengurangkan kadar kolesterol.

Apabila anda melarutkan pektin di dalam air, ia memerangkap cecair yang ada dan membentuk gel. Menambah gula, asid, atau kalsium membantu membentuk bahan yang lebih tebal dan stabil.

Pektin berfungsi sangat baik untuk memerah dan memelihara buah-buahan. Ini juga digunakan dalam gula-gula dan pencuci mulut - terutama yang dibuat dengan buah atau susu, seperti kastard, isi pai, dan puding. Gula, asid, atau kalsium dalam makanan ini membantu menebalkan produk akhir (1, 2, 3).

Untuk menggunakan pektin, gabungkan dengan buah, jus, atau susu, bersama dengan jumlah gula dan asid yang disyorkan, dan biarkan campuran mendidih. Setelah sejuk, ia akan mula gel.

Penting untuk mengikuti arahan pada paket pektin, kerana petunjuknya berbeza mengikut jenama. Sekiranya anda tidak menggunakan jumlah pektin, gula, dan asid yang betul, gel anda mungkin tidak berfungsi.


ringkasan

Pektin adalah sejenis serat yang terdapat pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia digunakan untuk menebal, merebus, atau menstabilkan makanan manis seperti jem, pengawet, jeli, dan pencuci mulut.

Adakah ia vegan?

Kerana dibuat khas dari tumbuh-tumbuhan, pektin adalah vegan. Ia boleh digunakan dengan selamat dalam bentuk apa pun oleh mereka yang mengikuti diet vegan atau vegetarian.

Sebilangan besar pektin yang tersedia secara komersial dihasilkan dari pulpa epal dan kulit buah sitrus. Anda boleh membelinya dalam bentuk serbuk atau cair.

Sebagai alternatif, anda boleh membuat pektin anda sendiri dengan menggabungkan beberapa epal masak, sebilangan limau nipis (kulit putih di bawah kulit), 1 sudu besar (15 ml) jus lemon, dan 2 cawan (475 ml) air.

Rebus campuran ini selama kira-kira 40 minit atau sehingga dikurangkan separuh. Kemudian tapis cecair dan renehkan lagi selama 20 minit atau sehingga sekali lagi dikurangkan separuh.

Anda boleh menyimpan pektin buatan sendiri di dalam balang di dalam peti sejuk sehingga 4 hari atau membekukannya di dalam dulang kiub ais jika anda mahu menyimpannya lebih lama.


ringkasan

Pektin sepenuhnya berasaskan tumbuhan dan sesuai untuk sesiapa sahaja yang vegan atau vegetarian. Sebilangan besar pektin dibuat dari buah epal atau buah sitrus. Anda boleh membeli pektin di kedai atau membuat sendiri.

Pektin vs gelatin

Gelatin adalah pengganti biasa untuk pektin.

Seperti pektin, ia adalah serbuk yang larut dalam air suam atau cecair lain. Setelah sejuk, cecair membentuk gel.

Walau bagaimanapun, gelatin berasal dari kulit, tulang, dan tisu penghubung haiwan atau ikan, jadi tidak mesra vegan atau vegetarian (4).

Memandangkan pektin berasal dari tumbuh-tumbuhan, terutamanya terdiri daripada karbohidrat - dengan hanya sedikit protein. Sebaliknya, gelatin hanya mengandungi protein dan tanpa karbohidrat (5, 6).

Namun, agar-agar sedikit lebih serba boleh kerana tidak memerlukan gula atau asam untuk gel, jadi anda boleh menggunakannya dalam hidangan sedap dan manis.

Sekiranya anda mengikuti diet vegan, ingatlah untuk memeriksa senarai ramuan di mana-mana selai, jeli, atau produk gel lain untuk menentukan sama ada ia dibuat dengan pektin, gelatin, atau agen gel lain.

ringkasan

Walaupun kedua-dua pektin dan gelatin digunakan untuk menebal makanan, gelatin diproses dari bahagian haiwan. Oleh itu, ia bukan vegan.

Garisan bawah

Sekiranya anda mengikuti diet vegan, anda boleh memakan makanan yang mengandungi pektin dengan selamat, kerana bahan tambahan ini dibuat dari tumbuh-tumbuhan.

Semasa membuat jem, jeli, atau pencuci mulut agar-agar, anda harus menggunakan pektin dan bukannya gelatin, yang berasal dari haiwan.

Anda boleh membeli pektin di kedai atau dalam talian - atau membuatnya sendiri dari epal, kulit buah sitrus, jus lemon, dan air.

Pilih Pentadbiran

Cara menggosok gigi dengan betul

Cara menggosok gigi dengan betul

Untuk mengelakkan berlakunya rongga dan plak pada gigi, anda perlu menggo ok gigi ekurang-kurangnya 2 kali ehari, alah atunya haru ebelum tidur, kerana pada waktu malam ada kemungkinan bakteria terkum...
Apa yang boleh menjadi protein dalam air kencing (proteinuria), gejala dan cara merawatnya

Apa yang boleh menjadi protein dalam air kencing (proteinuria), gejala dan cara merawatnya

Kehadiran protein berlebihan dalam air kencing ecara ilmiah dikenal ebagai proteinuria dan dapat menjadi petunjuk beberapa penyakit, ementara tahap protein yang rendah dalam air kencing dianggap norma...