Pengarang: John Pratt
Tarikh Penciptaan: 10 Februari 2021
Tarikh Kemas Kini: 14 Februari 2025
Anonim
Makanan Kosher כשר Haruskah Kita Taat ?
Video.: Makanan Kosher כשר Haruskah Kita Taat ?

Kandungan

"Kosher" adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan makanan yang mematuhi piawaian diet undang-undang Yahudi tradisional yang ketat.

Bagi kebanyakan orang Yahudi, yang halal adalah lebih daripada sekadar keselamatan kesihatan atau makanan. Ini mengenai penghormatan dan kepatuhan terhadap tradisi agama.

Yang mengatakan, tidak semua masyarakat Yahudi mematuhi garis panduan halal yang ketat. Sebilangan individu boleh memilih untuk hanya mengikuti peraturan tertentu - atau tidak sama sekali.

Artikel ini menerangkan maksud kosher, menguraikan garis panduan diet utamanya, dan memberikan syarat bahawa makanan mesti dipenuhi untuk dianggap halal.

Apa maksud Kosher?

Perkataan Inggeris "kosher" berasal dari akar bahasa Ibrani "kashér," yang bermaksud bersih, tepat, atau sesuai untuk dimakan ().

Undang-undang yang menjadi landasan untuk pola makanan yang halal secara kolektif disebut sebagai kashrut dan terdapat di dalam Taurat, kitab suci Yahudi. Arahan untuk penerapan praktis undang-undang ini diturunkan melalui tradisi lisan (2).


Undang-undang diet Kosher adalah komprehensif dan menyediakan kerangka peraturan yang ketat yang tidak hanya menggariskan makanan mana yang dibenarkan atau dilarang tetapi juga memberi mandat bagaimana makanan yang dibenarkan mesti dihasilkan, diproses, dan disediakan sebelum dimakan (2)

Ringkasan

"Kosher" adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan makanan yang mematuhi panduan diet yang ditetapkan oleh undang-undang Yahudi tradisional. Undang-undang ini menentukan makanan mana yang dapat dimakan dan bagaimana mereka mesti dihasilkan, diproses, dan disediakan.

Gabungan Makanan Tertentu Dilarang Sangat

Beberapa garis panduan makanan halal yang utama melarang pasangan makanan tertentu - terutamanya daging dan tenusu.

Terdapat tiga kategori makanan halal yang utama:

  • Daging (fleishig): Mamalia atau unggas, serta produk yang berasal daripadanya, termasuk tulang atau kaldu.
  • Tenusu (milchig): Susu, keju, mentega, dan yogurt.
  • Pareve: Apa-apa makanan yang bukan daging atau tenusu, termasuk ikan, telur, dan makanan berasaskan tumbuhan.

Menurut tradisi halal, makanan yang dikategorikan sebagai daging tidak boleh disajikan atau dimakan pada waktu makan yang sama dengan produk tenusu.


Selanjutnya, semua perkakas dan peralatan yang digunakan untuk memproses dan membersihkan daging dan tenusu mesti disimpan terpisah - bahkan sampai ke sinki tempat mereka dicuci.

Selepas makan daging, anda mesti menunggu masa yang ditentukan sebelum memakan produk tenusu. Jangka masa tertentu berbeza antara kebiasaan Yahudi yang berbeza tetapi biasanya antara satu hingga enam jam.

Barangan makanan Pareve dianggap neutral dan boleh dimakan bersama daging atau tenusu. Walau bagaimanapun, jika barang makanan pareve disiapkan atau diproses menggunakan peralatan yang digunakan untuk memproses daging atau tenusu, ia mungkin diklasifikasikan semula sebagai daging, tenusu, atau bukan halal.

Ringkasan

Garis panduan Kosher melarang penggunaan pasangan daging dan produk tenusu. Ini juga bermaksud bahawa semua perkakas dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan daging dan tenusu mestilah sentiasa terpisah.

Hanya Produk Haiwan Tertentu Dibolehkan

Sebilangan besar peraturan halal membahas makanan berasaskan haiwan dan cara penyembelihan dan penyediaannya.


Produk tenusu dianggap sebagai entiti yang berasingan dan tidak boleh dimakan atau disiapkan bersama produk daging atau daging.

Ikan dan telur dianggap pareve dan juga mempunyai peraturan yang tersendiri.

Daging (Fleishig)

Istilah "daging" dalam konteks halal umumnya merujuk kepada daging yang dimakan dari jenis mamalia dan unggas tertentu, serta produk yang berasal dari mereka, seperti kaldu, kuah, atau tulang.

Undang-undang Yahudi menyatakan bahawa untuk daging dianggap halal, ia mesti memenuhi kriteria berikut:

  • Ia mesti berasal dari haiwan ruminan dengan kuku yang dibengkokkan atau dibelah - seperti lembu, domba, kambing, domba, lembu, dan rusa.
  • Satu-satunya potongan daging yang dibenarkan berasal dari pejabat utama haiwan ruminan yang halal.
  • Burung jantan tertentu dapat dimakan, seperti ayam, angsa, puyuh, merpati, dan kalkun.
  • Haiwan itu mesti disembelih oleh shochet - orang yang dilatih dan diperakui untuk menyembelih binatang mengikut undang-undang Yahudi.
  • Daging mesti direndam untuk menghilangkan bekas darah sebelum dimasak.
  • Sebarang perkakas yang digunakan untuk menyembelih atau menyiapkan daging mestilah halal dan hanya diperuntukkan untuk digunakan dengan daging dan produk daging.

Jenis daging dan produk daging berikut tidak dianggap halal:

  • Daging dari babi, arnab, tupai, unta, kanggaru, atau kuda
  • Burung pemangsa atau pemulung, seperti helang, burung hantu, burung camar, dan helang
  • Potongan daging lembu yang berasal dari bahagian belakang haiwan, seperti sayap, pinggang pendek, sirloin, bulat, dan betis

Tenusu (Milchig)

Produk tenusu - seperti susu, keju, mentega, dan yogurt - dibenarkan, walaupun mereka mesti mematuhi peraturan tertentu agar dapat dianggap halal:

  • Mereka mesti berasal dari haiwan yang halal.
  • Mereka tidak boleh dicampurkan dengan derivatif berasaskan daging, seperti gelatin atau rennet (enzim yang berasal dari haiwan), yang sering terjadi pada keju keras dan produk keju yang diproses lain.
  • Mereka juga mesti disediakan dengan menggunakan peralatan dan peralatan yang halal yang sebelumnya tidak pernah digunakan untuk memproses produk berasaskan daging.

Ikan dan Telur (Pareve)

Walaupun masing-masing mempunyai peraturan tersendiri, ikan dan telur diklasifikasikan sebagai pareve, atau neutral, yang bermaksud bahawa mereka tidak mengandungi susu atau daging.

Ikan hanya dianggap halal jika berasal dari binatang yang mempunyai sirip dan sisik, seperti tuna, salmon, halibut, atau makarel.

Makhluk yang tinggal di air yang tidak mempunyai ciri fizikal ini dilarang, seperti udang, ketam, tiram, udang karang, dan jenis kerang lain.

Tidak seperti daging yang halal, ikan tidak memerlukan peralatan yang berasingan untuk penyediaannya dan boleh dimakan bersama daging atau produk tenusu.

Telur yang berasal dari unggas atau ikan halal dibenarkan selagi tidak ada jejak darah di dalamnya. Ketentuan ini bermaksud bahawa setiap telur mesti diperiksa secara individu.

Seperti ikan, telur boleh dimakan bersama daging atau tenusu.

Ringkasan

Garis panduan Kosher membatasi penggunaan makanan berasaskan haiwan untuk haiwan tertentu dan potongan daging yang disembelih dan disiapkan dengan cara tertentu.

Garis Panduan untuk Makanan Berasaskan Tumbuhan

Seperti ikan dan telur, makanan berasaskan tumbuhan dianggap pareve, atau neutral, yang bermaksud bahawa mereka tidak mengandungi daging atau tenusu dan boleh dimakan dengan salah satu daripada kumpulan makanan tersebut.

Walaupun agak kurang ketat daripada daging dan tenusu, makanan ini juga mempunyai pedoman halal yang tersendiri - terutama mengenai cara mereka diproses.

Biji-bijian dan Roti

Dalam bentuk paling murni, biji-bijian dan makanan berasaskan bijirin dianggap halal. Walau bagaimanapun, kaedah pemprosesan tertentu pada akhirnya mungkin menganggapnya tidak halal.

Biji-bijian yang diproses seperti roti mungkin tidak halal kerana peralatan di mana mereka diproses atau bahan-bahan yang digunakan.

Adalah biasa bagi sebilangan roti mengandungi minyak atau pemendekan. Sekiranya pemendekan berasaskan haiwan digunakan, roti tidak boleh dianggap halal.

Selanjutnya, jika kuali atau peralatan lain disapu dengan lemak berasaskan haiwan atau digunakan untuk memasak hidangan yang mengandungi daging atau tenusu, produk akhir tidak lagi halal.

Oleh kerana kaedah pemprosesan jenis ini tidak biasanya dinyatakan pada label pemakanan atau ramuan standard, produk roti dan bijirin mesti disahkan halal untuk memastikan makanan mematuhi semua panduan yang berkaitan.

Buah-buahan dan sayur-sayuran

Sama seperti biji-bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah halal dalam bentuknya yang tidak diproses.

Namun, kerana serangga tidak halal, buah dan sayur segar harus diperiksa untuk mengetahui adanya serangga atau larva sebelum penjualan atau penggunaannya.

Selanjutnya, produk buah-buahan dan sayur-sayuran yang dihasilkan menggunakan peralatan bukan halal, seperti apa sahaja yang memproses susu dan daging, tidak halal.

Kacang, Benih, dan Minyak

Secara amnya, kacang, biji, dan minyak yang berasal daripadanya adalah halal.

Walau bagaimanapun, pemprosesan makanan yang rumit ini menjadikannya tidak halal kerana pencemaran silang peralatan yang juga digunakan untuk memproses daging dan / atau produk tenusu.

Banyak minyak sayur dan biji menjalani beberapa langkah yang rumit sebelum dianggap boleh dimakan. Setiap langkah ini mesti dipantau dengan teliti untuk memastikan kepatuhan kepada garis panduan halal ().

Oleh itu, untuk memastikan minyak yang anda gunakan adalah halal, sebaiknya periksa label untuk disahkan.

Wain

Seperti makanan, anggur mesti dihasilkan menggunakan peralatan dan bahan-bahan yang halal untuk dianggap halal. Ini termasuk sebarang alat yang digunakan untuk menuai dan menyiapkan anggur untuk penapaian.

Namun, kerana arak penting bagi banyak peristiwa keagamaan Yahudi, peraturan yang lebih ketat dikenakan.

Sebenarnya, keseluruhan proses pengeluaran wain yang halal mesti dijalankan dan diawasi oleh orang Yahudi yang mempraktikkan. Jika tidak, arak tidak boleh dianggap halal.

Ringkasan

Sebilangan besar makanan berasaskan tumbuhan dianggap halal. Namun, mereka mungkin kehilangan status ini jika diproses atau disiapkan menggunakan peralatan yang tidak halal.

Peraturan berbeza Berlaku Semasa Paskah

Sekatan makanan tambahan yang halal dikenakan semasa cuti keagamaan Paskah.

Walaupun ada beberapa variasi dalam mematuhi panduan diet Paskah, semua produk gandum beragi dilarang secara tradisional.

Makanan ini secara kolektif disebut sebagai "chametz" dan termasuk biji-bijian berikut:

  • Gandum
  • Oat
  • Rye
  • Barli
  • Dieja

Walaupun begitu, sebilangan biji-bijian ini mungkin dibenarkan selagi tidak bersentuhan dengan kelembapan lebih dari 18 minit dan tidak mengandungi bahan penambah ragi, seperti ragi.

Inilah sebabnya mengapa matzo, sejenis roti rata tidak beragi, tidak dianggap sebagai chametz - walaupun secara tradisional terbuat dari gandum.

Ringkasan

Semasa Paskah, semua produk biji ragi dilarang. Walau bagaimanapun, roti tidak beragi, seperti matzo, dibenarkan.

Bagaimana Persijilan Berfungsi?

Kerana amalan pengeluaran makanan moden yang rumit, memastikan makanan yang anda makan adalah halal boleh menjadi sangat mencabar.

Itulah sebabnya sistem disediakan untuk mengesahkan produk makanan tertentu.

Makanan halal yang disahkan mempunyai label pada bungkusannya yang menunjukkan bahawa mereka telah memenuhi semua syarat yang diperlukan.

Terdapat puluhan label halal yang berbeza, yang kebanyakannya berasal dari organisasi perakuan yang berbeza. Sekiranya makanan diperakui untuk Paskah, ini akan ditunjukkan dalam label yang berasingan. Label juga mungkin menunjukkan jika makanan adalah tenusu, daging, atau pareve.

Sekiranya anda cuba mematuhi garis panduan diet yang halal, lebih baik memilih hanya makanan dengan label ini agar tidak memakan sesuatu yang tidak halal secara tidak sengaja.

Ringkasan

Sekiranya anda menyimpan yang halal, pastikan anda mencari label yang sesuai semasa anda berbelanja. Makanan yang halal sering mempunyai sijil untuk menjamin bahawa mereka telah memenuhi semua ketentuan yang diperlukan.

Garisan bawah

"Kosher" merujuk pada kerangka makanan Yahudi untuk penyediaan, pemprosesan, dan penggunaan makanan.

Walaupun terdapat variasi, kebanyakan panduan melarang memasangkan daging dan tenusu dan hanya membenarkan haiwan tertentu dimakan.

Makanan yang tidak dianggap daging atau tenusu diterima secara umum, asalkan dihasilkan menggunakan peralatan dan amalan yang halal.

Peraturan tambahan boleh dikenakan semasa cuti keagamaan.

Kerana kerumitan pengeluaran makanan moden, sukar untuk mengetahui sama ada banyak makanan yang diproses itu halal. Untuk mengelakkan salah langkah, selalu cari label pensijilan yang halal.

Penerbitan

Apa yang Menyebabkan Sakit di Perut Kanan Bawah Saya?

Apa yang Menyebabkan Sakit di Perut Kanan Bawah Saya?

Adakah ini menimbulkan kebimbangan?Bahagian kanan bawah perut anda adalah tempat bagi ebahagian uu bear anda dan, bagi eetengah wanita, ovari kanan. Terdapat banyak keadaan yang boleh menyebabkan and...
Demodex folliculorum: Apa yang Harus Anda Ketahui

Demodex folliculorum: Apa yang Harus Anda Ketahui

Apa itu Demodex folliculorum?Demodex folliculorum adalah ejeni tungau. Ini adalah alah atu daripada dua jeni Demodex hama, makhluk lain Demodex brevi. Ini juga merupakan jeni yang paling biaa Demodex...